Koronavirus-pandemia

Miten Loimaan seurakunnassa toimitaan?

Päivitetty 5.4.2020 klo 22.00

Seurakunnan johtoryhmä päätyi minimoimaan seurakunnan kokoavan toiminnan jo ennen kuin tuli tieto valtioneuvoston valmiuslakiin liittyvistä toimenpiteistä.

Kun tieto valmiuslain käyttöönotosta tuli, saimme Kirkkohallituksesta ohjeet vielä rajatummasta toiminnasta. Seurakunnan tilat ovat pääsääntöisesti suljettu, viikoittain jumalanpalvelus toimitetaan ilman läsnäolevaa seurakuntaa ja välitetään internetin kautta.

Kirkollisia toimituksia hoidetaan poikkeusjärjestelyin. Toimituksissa voi papin, kanttorin ja suntion lisäksi olla paikalla enintään 10 ihmistä. Hautaan siunaamisissa voivat olla läsnä vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin annetun 10 henkilön rajan.

Mahdollisuuksien mukaan tilaisuuksia voidaan siirtää myöhemmäksi, tai varsinainen kirkollinen toimitus viettää pienimuotoisesti ja järjestää suuremmat juhlat myöhemmin.

Hautaan siunaamisia ei rajallisten säilytystilojen ja muiden käytännön seikkojen vuoksi voida siirtää kovinkaan pitkälle. Tilanteen rauhoituttua järjestettävään muistotilaisuuteen voidaan yhdistää esimerkiksi uurnanlasku tai rukoushetki haudalla.

Kasteen kohdalla lapsi voidaan rekisteröidä väestötietojärjestelmään kolmen kuukauden kuluessa syntymästä ja toimittaa kaste myöhemmin.

Avioliittoon vihkiminen voidaan poikkeustilan aikana toimittaa tilanteen niin vaatiessa pienimuotoisesti, vähintään kahden todistajan läsnä ollessa. Hääjuhlaa voi viettää myöhemmin, ja yhdistää siihen esimerkiksi kirkossa rukoushetki avioliiton puolesta.

Toimituksiin liittyvissä kysymyksissä kannattaa olla yhteydessä seurakuntapalveluiden virastoon: loimaa.seurakunta@evl.fi, p. (02)776 4400 (ma-ti, to-pe klo 9-13).

Kaikki muu seurakunnan kokoava toiminta on keskeytetty 31.5. saakka.

Seurakunnan työntekijöiden tekemät onnittelukäynnit hoidetaan puhelimitse.

Vaikka fyysistä läheisyyttä onkin rajoitettu, entistä enemmän tarvitaan henkistä läheisyyttä omaan lähipiirimme, mutta myös sen ulkopuolelle. Seurakuntaa ja sen jäseniä kehotetaan rukoilemaan erityisesti sairaiden ja sairastumista pelkäävien puolesta sekä niiden puolesta, jotka työskentelevät epidemian ja sen vaikutusten ehkäisemiksi sekä sairauden kohtaamien auttamiseksi.

Seurakunnan tarjoamaa tukea:

• Seurakunnan työntekijät ovat valmiudessa tarjoamaan keskustelu- ja kuunteluapua. Ota yhteyttä, älä jää yksin. Loimaan seurakunnan kriisipuhelin keskusteluapua varten klo 9 – 21 joka päivä: 040 9402843
  • Ma-pe klo 12-18 Kanta-Loimaan kirkko on auki hiljentymistä varten. Paikalla srk:n työntekijä.
  • Seurakunta jakaa kotiin vähävaraisille yli 70-vuotiaille ruokakasseja, joissa maitoa, leipää, leikkelettä, laatikkoruokaa, kahvia ja keksiä. Jaot maanantaina ja torstaina. Lisätietoa täällä

Rohkaiskoon meitä kaikkia Jumalan sana:
”Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani.” (Psalmi 23: 4)
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat

Lue piispojen ohjeistus kokonaan

Ohjeita seurakuntalaiselle

Jokainen voi vaikuttaa koronavirusepidemian torjuntaan. Sen vuoksi:

• Seuraa jumalanpalveluksia ja hartauksia televisiosta, radiosta tai verkossa.
  • Älä jää yksin kysymyksiesi ja huoliesi kanssa vaan ota yhteyttä seurakuntaan tai Kirkon keskusteluapuun. https://kirkonkeskusteluapua.fi/
  • Noudata viranomaisten ohjeita
  • Jos osallistut esim. hautajaisiin, pidä riittävää etäisyyttä muihin, osallistu vain ehdottoman terveenä
  • Pidä yhteyttä ystäviisi ja läheisiisi.