Piispantarkastus Loimaan seurakunnassa

17.9.2018 10.54

Piispa Kaarlo Kalliala

Piispantarkastuksella on pitkä historia ja juhlallinen nimi, mutta kysymys on yksinkertaisesta asiasta. "Piispantarkastuksessa seurakunnalta kysytään, että mitä teille kuuluu", kertoo piispan erityisavustaja Mari Leppänen Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulista. Piispantarkastus tarkoittaa edelleen piispan vierailua seurakunnassa, mutta sen merkitys on muuttunut historian aikana. Nykyään piispantarkastuksen tarkoituksena tukea seurakuntaa sen omista tarpeista käsin.

Piispantarkastus tehdään seurakunnissa noin kymmenen vuoden välein ja sen sisällöistä sovitaan yhteistyössä seurakunnan kanssa. Yhdessä tarkastellaan sitä, mitä työyhteisölle ja seurakunnalle nyt kuuluu. Olennaista on myös tarkastella toimintaympäristön muutoksia ja pohtia sitä, millaiset ovat seurakunnan tulevaisuudennäkymät. Tämän vuoksi piispa tapaa usein myös alueen erilaisia toimijoita ja paikkakunnan ihmisiä.

Piispantarkastus mahdollistaa seurakunnalle oman työn arvioinnin yhdessä piispan seurueen kanssa ja se on parhaimmillaan oppimisprosessi, johon kuuluu erilaisia työskentelyitä yhdessä työyhteisön ja luottamushenkilöiden kanssa. Tarkastukseen kuuluu myös seurakunnan hallinnon tarkastus, jossa käydään läpi seurakunnan kirkonkirjat, arkisto, hallinto, omaisuudet ja rahastot.

Piispantarkastus huipentuu sunnuntaina 23.9. klo 10 Kanta-Loimaan kirkossa vietettävään piispanmessuun, joka on seurakunnan yhteinen juhla. Tämän jälkeen n. 11.30-14 on Kanta-Loimaan seurakuntatalolla varsinainen kaikille seurakuntalaisille avoin piispantarkastus kahvitarjoiluineen.